Corona is, zachtjes uitgedrukt, niet leuk. Tegelijkertijd valt het me op dat het ook veel brengt en er veel creativiteit los komt door de beperkingen; horeca-ondernemers en winkeliers bijvoorbeeld doen er alles aan om omzet te blijven genereren. Zo is er een Gluhwalk bedacht waarbij je door Rotterdam wandelt en glühwein kunt afhalen bij verschillende cafés.

In het programma hebben we ook last gehad van Corona, maar de deelnemers, het programma en ikzelf hebben ook veel groei doorgemaakt, mede dankzij Corona. 

Het Intrapreneurship Programma leert deelnemers te denken en werken als een start-up, om vervolgens met die kennis en mindset de organisatie waar ze werken te kunnen vernieuwen. Het programma is onder andere gebaseerd op het gedachtegoed van Eric Ries en Steve Blank, die de Lean Start-up methode ontwikkelden. Drie belangrijke learnings uit deze methode zijn de volgende:

  1. Denk altijd vanuit je klant: Welk probleem los je voor hen op? En what’s in it for them?
  2. Ga niet zomaar ergens vanuit: Alles wat je denkt is een aanname, en moet je valideren voordat je het voor waar kunt aannemen. 
  3. Ondernemerschap en intrapreneurship zijn te managen en te verantwoorden, net zoals bij elk project of proces. (zij het met andere tools). 

Practice what you preach

Wij als HortiHeroes, maar ook ik als programma manager, probeer ook zo goed mogelijk volgens deze principes onze programma’s te ontwikkelen en uit te voeren. En dat was afgelopen Corona-jaar een grotere uitdaging dan ooit…

Vanaf half maart was het niet meer vanzelfsprekend om wekelijks bij elkaar te komen voor een training of een inspiratiesessie. Hoe nu verder? Konden we überhaupt verder of moesten we het programma uitstellen, maar hoelang zouden we nog in de ban zijn van Corona?

Wat wil je klant?

Door wekelijks contact te houden met alle deelnemers kregen we goed in kaart hoe het met iedereen en hun organisatie ging en hoe zij in het programma stonden (what’s in it for them?). Uiteindelijk besloten we om zoveel mogelijk online verder te gaan en trainingen die echt niet online konden, zoals de pitchtraining, uit te stellen. 

Valideren, valideren, valideren

Na een aantal iteraties en telkens feedback vragen bij onze deelnemers vonden we de juiste vormen om online het programma voort te zetten. 

Wat online het beste bleek te werken waren korte plenaire onderdelen, om vervolgens de interactie in kleine groepjes op te zoeken, bijvoorbeeld samen aan een opdracht werken met een tijdslimiet, of in start-up teamverband spreken met een expert. Waarna we kort een gezamenlijke afsluiting deden. 

Intrapreneurship is management

We merkten ook dat de deelnemers behoefte hadden aan nog meer structuur in het programma. Regelmatige contactmomenten en een kristalheldere inhoud van het programma. Met name dat laatste ontbrak in de fase waarin de deelnemers aan de slag gaan met een innovatie binnen de eigen organisatie. 

En dus doken mede-programma-manager Roland en ik diep in de innovatieprocessen binnen bestaande organisaties en ontwikkelden we een proces met de fases die elk innovatieproject binnen een bestaande organisatie doorgaat, specifiek afgestemd op de organisaties in de Food & Flower sector. Met deze ‘praatplaat’ kunnen de intrapreneurs naar de stakeholders van het project om te laten zien in welke fase zij met de innovatie zijn en wat ze nodig hebben aan bijvoorbeeld resources, mandaat en draagvlak. 

De ‘praatplaat’ bleek zowel bij ons als de deelnemers een goed houvast te zijn om enerzijds zicht te houden op de voortgang en anderzijds inzicht in het krijgen van succes met hun innovatieprojecten. 

Corona heeft ons het afgelopen jaar (en helaas nog steeds) voor uitdagingen gesteld, maar terugkijkend heeft dit geleid tot een beter programma, en voor mij persoonlijke groei. Bedankt dus Corona! En bedankt deelnemers voor jullie vertrouwen, energie, veerkracht en de 9,1 als gemiddelde beoordeling van het programma!