HORTIHEROES | AAN HET WOORD

“Aan onze prachtige industrie de taak om mee te gaan in de stroomversnelling van digitalisering.”

Bij Cologirinz staat hij midden in de Food & Flower industry. Dit, gecombineerd met zijn deelname aan het Intrapreneurship Programma, maakt Mick dag in, dag uit bewust van de dynamiek én de uitdagingen van deze sector. Mick: “Geen enkele dag is hetzelfde en iedere dag wordt er weer van de mensen verwacht flexibel te zijn en oplossingsgericht te werk te gaan. Het is snelle handel en je moet kunnen inspelen op de veranderingen die continu plaatsvinden.”

Lees verder

“Voedsel doet ertoe! Het is heel relevant om hieraan te blijven werken.”

“Innovatie gebeurt op allerlei vlakken, niet alleen aan de strategische tekentafel of door onderzoekers, maar net zo goed door software ontwikkelaars die slimme dingen verzinnen en consultants die de klant meenemen op onze ontdekkingsreis naar een andere manier van telen. Ik zie mezelf hierin als facilitator voor innovatie van het hele team.”

Lees verder

“De Food & Flower industrie is high-tech, punt.”

Wilco heeft een enorme drive om processen in de Food & Flower industrie te optimaliseren: “Ik heb altijd het idee gehad alle processen waar monsters naar laboratoria gestuurd worden, veel optimaler kunnen lopen wanneer er direct data ter plekke gerealiseerd kan worden. Ik wil er juist voor zorgen dat er specifieke meetsystemen ontwikkeld en beschikbaar worden voor de processen zelf. Dat de data direct omgezet kan worden tot acties ten behoeve van het proces.”

Lees verder

“We moeten blijven luisteren naar de consument zodat we ze kunnen verrassen met de juiste producten.”

Als tuindersdochter van ouders met een glastuinbouwbedrijf in komkommers groeide Kaat op midden in de sector. Ze kent de Food & Flower industrie als geen ander: “Als jonge meid liep ik altijd al mee tussen de planten om te kijken waar ik kon helpen. Ook vond ik het meteen al heel interessant om te kijken naar de ontwikkeling van de plant. Vanuit deze passie koos ik mijn studie aan de HAS in Den Bosch met als afstudeerrichting ‘Research & Innovation’ en werk ik nu al 5 jaar bij Florensis.”

Lees verder

“De wil en drive van de mensen binnen deze sector is echt verbazingwekkend te noemen!”

Hij is de jongste Future Leader met zijn 22 jaar. Maar dat maakt Sten niet minder ambitieus!

Als jong talent bij OZ Export zorgt hij ervoor dat Nederlandse bloemen over de hele wereld terecht komen. Sten: “Ik krijg een kick van commerciële successen waar ik bij betrokken ben. Ik wil graag blijven groeien en mezelf blijven ontwikkelen. Daarom doe ik mee aan het Future Leadership Programma van HortiHeroes. Door meer inzicht te krijgen in mijn sterke en zwakke punten hoop ik in de toekomst makkelijker uit mijn comfortzone te kunnen stappen.”

Lees verder

“De kennis van de tuinbouwondernemer en de techontwikkelaar kan alleen leiden tot nieuwe oplossingen als ze samenwerken.”

“Het ontwikkelen van technologie is niet de core business van de kweker. Zelfs ondernemers die weten dat ze aan de slag moeten met nieuwe technologie, weten vaak niet waar te beginnen. Precies op dat snijvlak van tuinbouw en (digitale) technologie mag ik mijn werk als ‘techvertaler’ uitoefenen. Samen met ondernemers op zoek naar wat hun echte achterliggende vraag is en of technologie ze daarbij zou kunnen helpen.”

Lees verder

4 Vragen aan Roland Breedveld die als Talent Developer de deelnemers van het HortiHeroes Intrapreneurship Programma talenten klaarstoomt voor groei en vernieuwing in de Food & Flower industry.

Vier jaar geleden ontwikkelde en startte Roland Breedveld samen met Raffi Balder en kwartiermakers het HortiHeroes Intrapreneurship Programma. Als trainer en mentor ziet hij de talenten professioneel en persoonlijk groeien.

Roland: “Dat we inmiddels het vierde jaar in gaan met dit unieke trainingsprogramma en we daarmee bijdragen aan het versterken van het innovatie ecosyteem van young professionals, startups, gevestigde bedrijven en overheidsinstellingen in deze sector, daar ben ik best een beetje trots op!”

Lees verder

‘Je krijgt een ander perspectief, dat is heel nuttig.’

‘De focus ligt op zelf gaan ondernemen’, vertelt Joël Boerefijn over het HortiHeroes Intrapreneurship programma dat hij kortgeleden afrondde. ‘Ga maar gewoon doen. Met de juiste ondersteuning word je daar heel creatief van.’

Gedwongen snel schakelen

Joël werkt bij Deliflor als teamleider kwaliteit en onderzoek, waarbij hij en zijn team zich bezighouden met al het onderzoek dat nodig is om het uitgangsmateriaal (chrysantenstek) van constant hoge kwaliteit te laten zijn. Voorbeelden van onderzoek zijn onder andere LED verlichting en daglichtloos telen, biologische bestrijding en alles wat daarbij komt kijken, en de overstap naar duurzaam verpakkingsmateriaal.

Lees verder

Bedankt Corona!

Corona is, zachtjes uitgedrukt, niet leuk. Tegelijkertijd valt het me op dat het ook veel brengt en er veel creativiteit los komt door de beperkingen; horeca-ondernemers en winkeliers bijvoorbeeld doen er alles aan om omzet te blijven genereren. Zo is er een Gluhwalk bedacht waarbij je door Rotterdam wandelt en glühwein kunt afhalen bij verschillende cafés.

In het programma hebben we ook last gehad van Corona, maar de deelnemers, het programma en ikzelf hebben ook veel groei doorgemaakt, mede dankzij Corona.

Lees verder

4 Vragen aan Puck van Holsteijn die met HortiHeroes inzet op ‘humanware’ en landelijke samenwerking om de Food & Flower industry op te schudden.

Puck van Holsteijn, sinds november 2019 Directeur HortiHeroes en tegelijk CFO van het ruim 100-jarige Wire Weaving Dinxperlo, dat geweven en gelaste metaalgaasoplossingen levert – ook aan de Food & Flower industrie.

Een bijzondere combinatie? Volgens Puck niet: ‘Innovatie is juist niet industrie gebonden, de combinatie zorgt voor energie, vernieuwing, een frisse blik en verrassende samenwerkingen. HortiHeroes is een startup (3 jaar) waar we snel kunnen schakelen, blijven ontwikkelen en cross sectorale innovatie stimuleren. De kennis en ervaring bij een gevestigde organisatie helpt bij de groei en ambitie om innovatie aan te jagen door helden van buiten aan te trekken en te binden aan deze fantastische industrie.’

Lees verder

‘Door kennis te delen, kun je veel verder komen’

‘Ik heb ervaren hoe leuk het is om ideeën te realiseren met gemotiveerde mensen’, vertelt René Brockhoff enthousiast. We praten na over hoe hij het HortiHeroes Intrapreneurship programma heeft ervaren. ‘Met een team dezelfde kant op gaan en constant implementeren en valideren. Daar krijg ik dus veel energie van.’

Outside-of-the-box denkers

René is Business Controller bij Bloom – Greenex – Green Partners, onderdeel van Dutch Flower Group. Ze leveren bloemen en planten aan Europese retailers, waarbij het de taak van René is de hele berg data om te zetten naar bruikbare dashboards. Op die manier kan het bedrijf een beter digitaal ecosysteem ontwikkelen.

Lees verder

4 Vragen aan Mart Valstar die 3 jaar geleden (oktober 2017) als één van de founders van HortiHeroes zorgde voor een nieuwe innovatieve wind door de Food & Flower industrie. 

Mart Valstar is naast algemeen directeur van Best Fresh  – waar de bedrijven ABC Logistics, Bioworld, Eminent, Sous Fresh, Valstar en Yex onder vallen – ook sinds de oprichting in 2017 voorzitter van Stichting HortiHeroes. Wat begon met een investeringsplan dat bij zou dragen aan het toekomstbestendiger maken van de NLse glastuinbouw, groeide uit tot een innovatieplatform voor het aantrekken, ontwikkelen en (ver)binden van talent met een Academy, Startup en Arena programma. 

Waar komt je passie voor vernieuwen en ontwikkelen vandaan?

Mart Valstar: “Niet alleen vanwege mijn trots op en betrokkenheid bij de sector, maar vooral ook omdat ik verandering continu om me heen zie.”

Lees verder

Word partner