Allereerste Master Track: How to Finance Innovation

Onlangs vond de de allereerste ‘Master Track | How to Finance Innovation?’ plaats in het World Horti Center, georganiseerd door HortiHeroes in samenwerking met Catalyze en Arnold & Siedsma. Bekijk hier de fotoreportage of download de slides.

Op deze succesvolle dag kwamen ruim 65 (startup) ondernemers, young professionals, studenten vanuit het hele land en experts op het gebied van financiering en intellectueel eigendom samen om kennis en ervaringen te delen. Na ruim veertig 1-op-1 meetings kwamen tijdens 11 interactieve sessies alle mogelijke financieringsvormen aan bod inclusief het ontwikkelen van een financiële planning. Neeltje Ramnath-Willems van Catalyze deelde de kansen en stappen voor het ophalen van internationale grants en Liduina Hammer (Investment Manager UNIIQ) vertelde over de do’s en don’ts bij het aantrekken en ophalen van externe financiering.  

Wethouder Karin Zwinkels (Gemeente Westland) opende de middag met het bekendmaken van de investering van € 300.000 door het investeringsfonds UNIIQ in Gearbox Innovations. Dit innovatieve bedrijf ontwikkelde een digitale keurmeester die vision technologie met Artificial Intelligence combineert om tot wel 100% van de groente en het fruit te controleren op kwaliteit. Gearbox Innovations zal de investering benutten voor een verdere uitrol in de markt.

Professor Jan van den Ende (management of technology and innovation at Erasmus University, RSM) maakte daarna de brug naar de noodzaak om te innoveren om daarmee de leidende positie die NL wereldwijd in de Food & Flower industry heeft te behouden. Jan deelde de verschillende innovatiekansen – van disruptief innoveren volgens het Christensen model tot het gebruik van nieuwe technologieën en nieuwe business modellen op basis van een service tot toepassing van nieuwe technologie om meerwaarde te creëren. Aan de hand van de ‘real options-methode’ gaf hij aan hoe ondernemers op een relatief eenvoudige manier keuzes kunnen maken over al dan niet investeren in een (onzekere) innovatie. De belangrijkste ‘take away’ hierin is – ‘Try to reduce the uncertainty’ oftewel probeer grote investeringen pas te maken zodra aannames gevalideerd zijn.

‘Luck is where preparation meets opportunity’ Liduina Hammer – Investment Manager UNIIQ

Vier startups kregen de kans om hun idee/product te pitchen voor de aanwezigen en sloten af met een call-to-action.

SmartCrops | gebruikt afval om larven van de black soldier fly te kweken en vervolgens te gebruiken als vis of veevoer.

Foamplant | ontwikkelt een biologisch afbreekbaar schuim voor diverse toepassingen, waaronder substraat.

Leafy | een slimme ‘indoor’ kas voor thuis of in horecagelegenheden.

The Bean Canteen | Duurzaam gezond restaurant concept gebaseerd op allerlei soorten peulvruchten.

HortiHeroes bedankt alle aanwezigen en experts vanuit Catalyze, Arnold & Siedsma, UNIIQ, Rabobank, EY, BDO, Future Food Fund, Symbid, RVO en KplusV voor de inspirerende dag en nodigen iedereen van harte uit voor de volgende Arena activiteiten:

  • 14 maart 2019 | Fieldtrip YES!Delft & RoboHouse | aanmelden

11 april 2019 | HeroFestival | aanmelden

Meer nieuws