“De enige constante is dat alles verandert, dus verken de toekomst met de wetenschap van het verleden en het begrip van het heden.”

4 Vragen aan Mart Valstar die 3 jaar geleden (oktober 2017) als één van de founders van HortiHeroes zorgde voor een nieuwe innovatieve wind door de Food & Flower industrie. 

Mart Valstar is naast algemeen directeur van Best Fresh  – waar de bedrijven ABC Logistics, Bioworld, Eminent, Sous Fresh, Valstar en Yex onder vallen – ook sinds de oprichting in 2017 voorzitter van Stichting HortiHeroes. Wat begon met een investeringsplan dat bij zou dragen aan het toekomstbestendiger maken van de NLse glastuinbouw, groeide uit tot een innovatieplatform voor het aantrekken, ontwikkelen en (ver)binden van talent met een Academy, Startup en Arena programma. 

Waar komt je passie voor vernieuwen en ontwikkelen vandaan?

Mart Valstar: “Niet alleen vanwege mijn trots op en betrokkenheid bij de sector, maar vooral ook omdat ik verandering continu om me heen zie. Een uniek plantje uit het oerwoud kweken, de lekkerste tomaat zo efficiënt mogelijk telen, met geothermie een kas verwarmen, een pallet culinaire versproducten verkopen aan een restaurant in New York. 

Ik vind het fantastisch om te zien hoe startups in een gat springen en het lef tonen en geloof tegelijk dat die manier van vernieuwen ook binnen een gevestigd bedrijf goed werkt, mits je talent de ruimte geeft en het bijdraagt aan een groter doel.”

Hoe draag JIJ bij aan het aanjagen van innovatie binnen je bedrijf/de sector?

Mart: “Een afwijking van mij is dat zodra ik tot rust kom, ik altijd weer nieuwe ideeën krijg. Die geef ik dan weer door aan diverse mensen binnen het bedrijf of ik pak ze zelf ook nog wel eens op. Binnen de sector probeer ik dat als bestuurslid bij HortiHeroes maar ook bij andere organisaties. Juist die bundeling van krachten kan voor versnelling zorgen.”

“De enige constante is dat alles verandert.”

Mart: “Dat gaat van langzaam tot snel, dat verschilt per onderdeel en situatie: kijk maar hoe snel we nu ineens digitaal vergaderen vanwege corona. Aan de andere kant zijn er ook nog steeds hele volksstammen die hetzelfde eten als vroeger of een identiek bloemetje geven bij een verjaardag. Om dit allemaal te weten, volgen en daar een mening over kunnen geven is elkaar ontmoeten en informatie delen noodzakelijk. Het is simpelweg teveel voor één persoon of individuele organisatie, samenwerken om innovatie aan te jagen als partner van HortiHeroes zorgt voor de verbinding die tot nieuwe acties en andere resultaten leidt.” 

Food & Flower industrie in 2030 

Mart: “De Food & Flower industrie heeft al veel stappen gezet rondom duurzame productie en tegelijk kunnen hier nog stappen in de hele keten gezet worden. Laten we streven naar een milieu- en arbeidsvriendelijker proces met mooie gezonde producten waar een juiste prijs voor betaald wordt.”

Tot slot, welke tip wil je kersverse ondernemers of ‘future leaders’ in de Food & Flower industrie meegeven? 

Mart: “We zijn tot zover gekomen door inzet en kennis van meer dan een eeuw waarin visies en strategieën steeds opnieuw uitgevonden moesten worden. Verken de toekomst met de wetenschap van het verleden en het begrip van het heden.”

Meer nieuws