“De wil en drive van de mensen binnen deze sector is echt verbazingwekkend te noemen!”

4 Vragen aan Sten Piet die zichzelf op de verkoopafdeling van OZ Export en in het Future Leadership Programma van HortiHeroes continu blijft uitdagen.

Hij is de jongste Future Leader met zijn 22 jaar. Maar dat maakt Sten niet minder ambitieus! Als jong talent bij OZ Export zorgt hij ervoor dat Nederlandse bloemen over de hele wereld terecht komen. Sten: “Ik krijg een kick van commerciële successen waar ik bij betrokken ben. Ik wil graag blijven groeien en mezelf blijven ontwikkelen. Daarom doe ik mee aan het Future Leadership Programma van HortiHeroes. Door meer inzicht te krijgen in mijn sterke en zwakke punten hoop ik in de toekomst makkelijker uit mijn comfortzone te kunnen stappen.”

Waar verbaas je je het meeste over in deze industrie?

“Deze industrie blijft mij telkens weer verbazen! Sinds vorig jaar valt me één ding erg op. Iedereen kent het beeld nog wel van ál die bloemen die werden weggegooid toen de wereld tot stilstand kwam door ‘dat ene virus’. Vanwege de wereldwijde maatregelen tegen Covid-19 daalde de afname van bloemen enorm binnen een korte tijd. Bloemen werden ineens niet meer gekocht omdat daar op dat moment gewoonweg geen behoefte aan was. Maar ondanks deze tegenslagen heeft iedereen zijn schouders er onder gezet. Steeds maar weer oplossingen zoeken om echt ‘te overleven’. Die wil en drive van de mensen binnen deze sector is echt verbazingwekkend te noemen!”

Hoe denk jij dat de Nederlandse Food & Flower industrie eruit ziet in 2030?

“De Nederlandse bloemensector heeft te maken met een consolidatieslag en de verwachting is dat deze trend de aankomende jaren aanhoudt. Ik verwacht als gevolg van deze groeiende trend dat het marktaandeel steeds meer in handen komt van een aantal grote spelers. Maar het blijft in deze industrie zeer lastig om te zeggen wat de toekomst gaat brengen!”

Wat is volgens jou de grootste uitdaging/obstakel om dit te behalen?

“Ik denk dat de grootste uitdaging ligt bij het werven van nieuwe mensen. Niet alleen in de bloemensector, ik denk dat de hele industrie te maken heeft met een personeelstekort. Om te blijven innoveren en om de sector te blijven ontwikkelen hebben we nieuwe talenten nodig. Ik hoop dat er steeds meer mensen kiezen voor deze dynamische en uitdagende sector zodat we blijvend impact kunnen maken!”

Tot slot, welke tip/les wil je kersverse ondernemers of ‘future leaders’ in de Food & Flower industrie meegeven?

“Laten we hopen dat steeds meer ondernemers of ‘future leaders’ de stap gaan maken naar deze gave sector. Ik denk dat veel mensen niet weten hoe gaaf, uitdagend en dynamisch deze sector kan zijn!”

Meer nieuws