HeroFestival in Rotterdam inspireert pioniers in Food & Flower industry

Koplopers, innovators, overheid, kennisinstellingen en jonge talenten kwamen op 11 april 2019 samen in actie voor globale uitdagingen in de Food & Flower industry. Ruim 300 bezoekers lieten zich inspireren door een indrukwekkend programma tijdens het HeroFestival in de Schiecentrale in Rotterdam. Door pioniers van binnen en buiten de sector aan te trekken wil HortiHeroes samen met haar partners, waaronder Rotterdam Food Cluster, impact maken op wereldschaal. ‘Zero hunger in a liveable world!’ luidt de droom. Naast een line-up van toonaangevende sprekers werd 2nd Food uitgeroepen tot winnaar van het HortiHeroes Intrapreneurship Programma 2019.

Innovatieve foodconcepten door intrapreneurs

Vijf teams van de HortiHeroes Academy Class of 2019 presenteerden aan het eind van het HeroFestival hun veelbelovende pitches. Het Intrapreneurship Programma van HortiHeroes stimuleert talenten vanuit de sector om hun bedrijf van binnenuit te veranderen. De absolute winnaar van dit jaar is 2nd Food. Dit team wil nieuwe producten ontwikkelen met afgekeurd groente en fruit, zoals likeuren, sauzen, soepen en specerijen. De andere concepten van dit jaar zijn:

  • Rising Farms, kleine kassen naast verzorgingstehuizen in het Westland om gezond eten bij ouderen te stimuleren.
  • SEAD, het samenwerkingsplatform in de tuinbouwsector voor co-creatie en open innovatie.
  • Fork2Farm, een app die je meer plezier geeft bij het bereiden van vers voedsel én voedselverspilling bij de consument tegengaat.
  • Baby Fresh, thuisbezorgde verspakketten op maat speciaal voor baby’s.

HortiHeroes Intrapreneurship Programma 2020

Ben jij een high potential en wil jij jouw bedrijf helpen met het zoeken naar nieuwe ideeën en oplossingen om klaar te zijn voor de toekomst? Doe dan mee met het HortiHeroes Intrapreneurship Programma 2020. Meld je hier aan voor één van de informatie-bijeenkomsten.

Duurzame businessmodellen agrifood

Zowel gevestigde bedrijven als startups presenteerden duurzame businessmodellen voor de agrifoodsector:

  • PATS Indoor Drone Solutions ontwikkelt kleine drones zo groot als je handpalm die schadelijke insecten bestrijden.
  • Hutten heeft met De Verspillingsfabriek de ambitie om groenten te redden en tegelijkertijd werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
  • Land Life Company ontwikkelt nieuwe technologieën om de natuur wereldwijd te herstellen.
  • Foamplant ontwikkelt biologisch afbreekbare foams als alternatief voor traditionele foams.
  • 30MHz, het dataplatform voor de agrarische sector, levert real-time gewasmonitoring en meet variabelen zoals temperatuur, CO2-niveau, luchtstromen en lichtsterkte.
  • Tony’s Chocolonely maakt wereldwijd impact met een recept voor slaafvrije chocolade. Ingrediënten hiervoor zijn: traceerbare bonen, leefbaar inkomen voor boeren, investering in boerencoöperaties, langdurige samenwerking en betere kwaliteit en productiviteit zonder kinderarbeid.

Grensoverschrijdend denken

Niet alleen de tuinbouwbedrijven waren vertegenwoordigd. Ook andere toonaangevende bedrijven zoals Samsung en Microsoft bespraken trends die een rol kunnen spelen in het oplossen van wereldwijde voedselvraagstukken. Inspirerende talks werden gehouden over o.a. het tegengaan van voedselverspilling, blockchain, cannabis, klimaat, voeding & gezondheid, trends en nieuwe businessmodellen. De Fountainheads benadrukten in hun energieke workshop over 21st century skills dat je je huidige businessmodel moet vernieuwen voordat deze  overbodig is. Bedrijven uit de sector lieten zien dat grensoverschrijdend denken tot geheel nieuwe verdienmodellen kan leiden. Zoals VB Group, die sinds een aantal jaar niet alleen klimaatsystemen aan kassen levert, maar ook veldverwarming realiseert voor voetbalstadions.

Het HeroFestival is mede mogelijk gemaakt door: HortiHeroes, VNO-NCW West en Rotterdam Food Cluster.

Tekst: Iris Versluis (Rotterdam Food Cluster)
Fotografie: Daniel Verkijk
Bekijk hier alle foto’s.

Meer nieuws