Op 1 september vond de introductiedag van de eerstejaars Agri & Food studenten van Inholland Delft plaats. Een dag in het teken van samenwerking, innovatie en impact. Onder begeleiding van HortiHeroes gingen 200 studenten in multidisciplinaire teams aan de slag met een maatschappelijke uitdaging, namelijk: “Hoe kunnen wij bijdragen aan de gezondheid van de studenten van onze Hogeschool?” De middag resulteerde in innovatieve businessideeën. Van betaalbare studieboeken en muurmoestuinen voor in klaslokalen, tot aan een app met gezonde, goedkope en makkelijke recepten voor studenten.
Zeger Stinis, teamleider Food Commerce & Technology en initiatiefnemer van de middag, vertelt over het idee achter de hackathon: “Veel van de maatschappelijke uitdagingen waar onze studenten tijdens en na studie aan zullen werken, vragen om een vakoverstijgende oplossing. We willen de studenten dat al voordat zij de diepte in gaan van hun eigen studie, laten ervaren.” Voor de invulling van de middag schakelde hij HortiHeroes in.
“De studenten waar we vandaag mee aan de slag zijn gegaan, zijn de toekomst. Zowel voor bedrijven en de sector, als voor de maatschappij. Door hen in multidisciplinaire teams te laten werken plaats je ze buiten hun comfortzone. Ze leren andere invalshoeken kennen, hun ideeën te delen met anderen en ervaren hoe leuk het eigenlijk is om met elkaar te brainstormen en uiteindelijk tot een tof businessidee te komen. Allemaal dingen die bijdragen aan de mindset en skills om te ondernemen en impact te maken”, vertelt Fabienne van der Klugt-Gram. Een mindset die mooi aansluit bij het ondernemerschap dat als een ronde draad door alle vier de Agri & Food-opleidingen loopt.
Het vraagstuk waarmee de studenten aan de slag gingen bood kaders, maar liet vooral veel ruimte om gezamenlijk op zoek te gaan naar een innovatieve oplossing. Aan het einde van de dag presenteerden de zeven beste groepjes hun idee op het podium. De studenten kwamen met ideeën als de ‘Muurtuin’, een moestuin voor aan muren in klaslokalen die zorgt voor zuurstof, ontspanning en gezond eten. Een andere groep studenten bedacht ‘EasyFoods’, een app met gezonde, goedkope en gemakkelijke recepten. De uiteindelijke winnaar werd ‘Bookle’. Volgens de drie eerstejaarsstudenten zijn zorgen om geld van grote invloed op hun mentale gezondheid. Door het opzetten van een uitleenservice van studieboeken, gesponsord door Inholland, denken zij bij te kunnen dragen aan de mentale gezondheid van studenten. Daarnaast is het businessidee ook duurzaam, want met het door hen verzonnen systeem gaan de boeken tot wel tien jaar mee.
“Wat we hopen dat de studenten leren van deze dag? Ze hebben kennisgemaakt met studenten van andere opleidingen en gemerkt hoe de verschillende invalshoeken bijdragen aan een innovatieve oplossing. We hopen natuurlijk dat ze dit ook gaan inzetten tijdens hun studie, dat ze bij vraagstukken of opdrachten eens een medestudent van een andere opleiding vragen om mee te denken,” Raffi Balder.
Ondernemen is een kwestie van doen
Om de studenten te motiveren hun ideeën ook echt om te zetten in een eigen bedrijf, betrad jonge ondernemer Floris Schoenmakers het podium. Hij deelde zijn reis vanaf zijn eerste onderneming, een online webshop voor motorkleding, tot aan zijn meest recente foodbedrijf Winning Foods. Welke wijze les hij de studenten mee wil geven? “Ondernemen is een kwestie van doen. Dat gaat met vallen en opstaan, maar van elke poging leer je weer iets waardevols.” Gelijk een mooie kennismaking met leren = durven.