Terugblik HortiHeroes UnConference Rotterdam

HortiHeroes UnConference | 26 september | Rotterdam

“Super leuk, leerzaam, een fijne open sfeer op een toplocatie!” Zomaar vier reacties, die wij na afloop van de tweede HortiHeroes UnConference kregen. Doel van de middag bij Erasmus Centre for Entrepreneurship was om startups en tech experts actief te verbinden aan de young professionals, studenten en innovatie managers in de Food & Flower industry. Aan de hand van korte interactieve sessies werden uitdagingen en kennis gedeeld en ontstond de basis voor verdere samenwerking. Met een gemiddelde beoordeling van een 8,1 kijken wij terug op een geslaagde editie die naar meer smaakt!

Blik hier nog even terug voor de foto’s en het visuele verslag middels de tekeningen van Janneke de Boer.

Tijdens deze tweede editie in Rotterdam stonden o.a. thema’s als corporate startup samenwerking en optimaal gebruik van data centraal. Experts op het gebied van open innovatie, digitale transformatie en artificial intelligence deelden praktijkvoorbeelden en gaven hun visie op concrete uitdagingen. Zo waren er o.a. sessies op het gebied van:

 • Van data naar waarde
 • Corporate Startup Samenwerking
 • Business Model Innovatie
 • Ketenverkorting
 • AI in de praktijk
 • Digitale veiligheid
 • Kweken op afstand
 • Opschalen als startup

Veel corporates en startups willen samenwerken, maar….

…beiden komen uiteindelijk vaak van een koude kermis thuis. Genoemde uitdagingen zijn o.a. betaaltermijn, beschikbare middelen, ‘return on investment’, tempo, zeggenschap, implementatie, waardering, IP en het behoud van ideologie. Ervaringsdeskundige Marie José van den Boomgaard (Liaison Manager Startups & Scaleups bij KPN) en Jan-Paul Grollé (founding partner Teeming) deelden hun do’s en don’ts op deze punten:

 • Zorg voor de juiste gesprekspartner(s) binnen de ‘Decision Making Unit’ en zet niet in op 1 persoon maar betrek meerdere mensen bij de ambitie in de organisatie voor voldoende draagvlak en risicospreiding. 
 • Spreek verwachtingen rondom doel van de samenwerking en implementatie termijn in een vroeg stadium duidelijk uit.
 • Maak vroegtijdig afspraken over alle fiscale en juridische zaken.
 • Wees selectief in met wie je samenwerkt en in welke fase. Beide moeten aansluiten bij jouw strategie en ideologie. Dit geldt ook voor een investeerder; naast geld, moeten ze ook kennis en netwerk kunnen inbrengen en aansluiten bij de visie en ambitie.

Telen blijft vakmanschap, maar machines kunnen helpen

Een belangrijke les die vaak naar voren kwam, is het vakmanschap dat onmisbaar zal blijven in de Food & Flower industrie en nodig is om data überhaupt te verwaarden. Desondanks waren de aanwezigen het eens over de kansen van Artificial Intelligence en werden ook de risico’s en voorwaarden benoemd. 

Jasper Wognum: “Het is van belang om eerst je processen in kaart te brengen en te kijken welke stappen je kan automatiseren en waar juist de toegevoegde waarde van mensen zit.” Data op zichzelf heeft geen betekenis, maar het combineren van een bepaalde behoefte met domeinkennis kan absoluut tot efficiëntere processen en waardevolle inzichten leiden. Zo kunnen kwekers bijvoorbeeld met behulp van AI beter inschatten welke plant/bloem ze wanneer en in welke aantallen kunnen afzetten. Ofwel meer zicht op de behoefte van de ‘eindklant’ en ook voor kwaliteitscontrole en preventief onderhoud zijn er al veel praktische AI oplossingen. 

Telen op afstand kan, maar eerst opleiden en klein beginnen

Ook voor de uitdaging rondom telen op afstand volgden een aantal tips en learnings. Hierbij werd het belang van het opleiden van de juiste mensen met oog voor skills, eigenaarschap, mindset en cultuur benoemd voordat technologie langzaam geïntroduceerd kan worden. Klein starten met één product, leren en itereren is hierbij van belang volgens de aanwezigen. 

Tijdens de ‘wrap up’ voerde een laatste boodschap de boventoon: “Als kweker sta ik open voor het testen van nieuwe technologie met startups. Ik krijg die vraag nog te weinig en zie vandaag ook relatief weinig kwekers. Laten we samen de connectie tussen de nieuwste innovaties en de Food & Flower productie kleiner maken en praktische oplossingen vroegtijdig testen.”

Een oproep die wij als HortiHeroes alleen maar kunnen toejuichen!

Meer nieuws