Greenport Aalsmeer, Rabobank en HortiHeroes slaan handen ineen

Jong talent aantrekken voor de tuinbouw

Aalsmeer – Soms ontstaat er in een gesprek iets magisch dat meteen wordt omgezet in actie. Zo ook begin dit jaar, toen Puck van Holsteijn (HortiHeroes), Kees de Jonge (Rabobank Metropoolregio Amsterdam), Monique van Weerdenburg en Ronald van den Breevaart (Greenport Aalsmeer) met elkaar om tafel gingen. Het doel? Samen de verbindingen leggen en ervoor zorgen dat de flower & food sector een bloeiende sector blijft met een grote aantrekkingskracht op jonge talenten!

Vrijdag 25 juni werd de samenwerking officieel beklonken bij OZ Export in De Kwakel, onderdeel van de Dutch Flower Group. De regio’s Westland en Aalsmeer zijn unieke flower en food hubs. Het barst er van innovatie, maar er is helaas ook een tekort aan goed opgeleide young professionals. Greenport Aalsmeer, Rabobank Metropoolregio Amsterdam en HortiHeroes willen daar door met elkaar samen te werken verandering in brengen en jong talent aantrekken voor de tuinbouwsector.

Monique van Weerdenburg van Greenport Aalsmeer vindt deze samenwerking heel logisch. “We zoeken vanuit de greenport de verbinding met jonge startende ondernemers en young professionals. Met onze kennis en kunde, het enthousiasme en de ervaring van HortiHeroes en het netwerk van de Rabobank zetten we met elkaar de Nederlandse sierteelt op de kaart.”

Kees de Jonge van de Rabobank Metropoolregio Amsterdam onderschrijft dit. “Dit is een inspirerend en innovatief samenwerkingsverband waar wij als Rabobank graag aan bijdragen, het past goed bij de sector die net zo innovatief is. De regio Groot-Aalsmeer heeft veel goud in handen. Laten we de onbekendheid van de agri & food sector als een kans zien om deze sector nóg beter op de kaart te zetten.”

Flower Campus
De toekomstvisie van Greenport Aalsmeer is ambitieus: het Silicon Valley van de sierteelt worden. Een regio waar kwekers, handelaren, logistieke dienstverleners, onderwijs, onderzoek en toeleveranciers intensief met elkaar samenwerken. Onder de naam Flower Campus wil Greenport Aalsmeer de aansluiting van de sector met het onderwijs verder verbeteren door onderwijs en ondernemers aan elkaar te koppelen. Monique van Weerdenburg: “Het doel is dat meer mensen de sector leren kennen en daarin willen gaan werken. Dit moeten we samen doen met andere grote werkgevers in de regio, zoals bijvoorbeeld Schiphol. Met Flower Campus willen we laten zien hoeveel kansen er zijn in de tuinbouw.“

Resultaat
Greenport Aalsmeer, Rabobank en HortiHeroes hebben de plannen meteen omgezet in acties. En met resultaat! Zo is Jeffrey Souisa van Rabobank Metropoolregio Amsterdam de eerste deelnemer van het HortiHeroes Intrapreneurship Programma uit de regio Aalsmeer. En dat loont, aldus Jeffrey: “Ik zie door de samenwerking met talenten van belangrijke ondernemingen uit de flower en food sector zoals Rijk Zwaan en Royal Brinkman veel beter wat er allemaal speelt in deze sector. Mijn tip aan jong talent? Kom werken in deze dynamische sector bomvol potentie!”

Vanuit Dutch Flower Group doen er twee young potentials mee aan het Future Leadership programma van HortiHeroes: Mike Bosse en Coloringz en Sten Piet van OZ Export zijn in april met dit programma gestart.

Meer nieuws