Terugblik zomerarena 2019

Donderdag 11 juli organiseerde VNO-NCW Westland-Delfland, Agro Businessclub Westland en Horti Heroes gezamenlijk een zomerevent. Het thema van de avond was ‘alone we are smart, together we are brilliant’. Ruim 120 aanwezigen, van CEO tot startend talent luisterden ademloos naar het inspirerende betoog van Toon Gerbrands, algemeen directeur PSV.

Succesfundament
Gerbrands maakte vergelijkingen tussen topsport en management. “Succes wordt vaak achteraf verklaard door mensen, maar niet vooraf benoemd. Bij voetbal is succes vooraf bepaald. Een landstitel, Europees voetbal halen of de Champions League winnen. Indien een club dit behaalt, is er succes. Maar in bedrijven is het succesfundament zelden zo aanwezig als bij topsport.” Gerbrands legde zijn principe uit en verklaarde daarmee de maakbaarheid van succes. “Succes is er van een schaal van 1 tot 100%. Hiervan is 10% waar je nooit controle over zult krijgen door concurrentie, maar ook geluk en toeval. Daartussen, de weg van 50% naar 90%, heb je dus zelf in de hand. Maar dat betekent dat je uit je comfortzone moet stappen, grenzen moet opzoeken en je cultuur moet veranderen. En net als bij topsport, pieken op het juiste moment, op de juiste plek.”

Skills voor 2020
Gerbrands kwam door observatie in zijn eigen organisatie tot een zevental karakteristieken* die het fundament voor succes voor PSV zijn. “Maar ik realiseer me ook dat de huidige tendensen de weg naar de top complexer en turbulenter maken. Ook de generatie van talent verandert. De skills die volgens World Economic Forum in 2020 het belangrijkst zijn, zijn complexe problemen oplossen, kritisch denken en creativiteit. Die laatste is gestegen van plek 10 naar plek 3. Daarbij vraagt de Y-generatie om andere besluitvorming en conflicthantering. Binnen de werkomgeving zoeken zij naar een herkenbare bijdrage, afwisseling en korte projecten. En als manager moet je oprecht geïnteresseerd zijn. Vraag bijvoorbeeld welke betekenis die tatoeage heeft.”

Een hond krijgt geen burn-out
Tot slot refereerde Gerbrands naar zijn boek, “Iedereen fit genoeg”. Hierbij geeft hij tips om een andere werkleefstijl aan te gaan. “Ik heb zelf geen actielijst, geen archief en tijd in mijn agenda. Een hond heeft ook geen burn-out – die gaat liggen als hij moe en verroert zich niet meer, denk daar maar eens aan deze zomer.”
Na Gerbrands pitchte Axel Persoon zijn startup Plantsome, de Cool Blue voor kamerplanten. Ook werden de vijf nieuwe talenten van de HortiHeroes Class 2020 voorgesteld. Zij starten in januari met het intrapreneurship programma. Tijdens de borrel werden ideeën uitgewisseld en gediscussieerd over internationaal ondernemen, innoveren en verduurzamen. Wij danken je via deze weg nog een keer voor je komst!

* Verantwoordelijkheid, feedback op topniveau, geen excuses (zinloos & vertragend), voorbeeldgedrag van de leider, er moet een prijs te worden betaald, volledig commitment is vereist, kernwaardig & principes om te presteren.

Wij wensen je een fijne zomer!

Team VNO-NCW Westland-Delfland, HortiHeroes & AgriBusiness Club

Meer nieuws