Heroes aan het woord: Kaat

4 vragen aan Kaat Knevels die als Trial Coördinator bij Florensis en deelnemer van het Intrapreneurship Programma investeert in innovatie en vernieuwing. Voor zichzelf én voor de Food & Flower industrie.

“We moeten blijven luisteren naar de consument zodat we ze kunnen verrassen met de juiste producten.”

Kaat Knevels - Florensis

Als tuindersdochter van ouders met een glastuinbouwbedrijf in komkommers groeide Kaat op midden in de sector. Ze kent de Food & Flower industrie als geen ander: “Als jonge meid liep ik altijd al mee tussen de planten om te kijken waar ik kon helpen. Ook vond ik het meteen al heel interessant om te kijken naar de ontwikkeling van de plant. Vanuit deze passie koos ik mijn studie aan de HAS in Den Bosch met als afstudeerrichting ‘Research & Innovation’ en werk ik nu al 5 jaar bij Florensis.”

Van welke vergelijkbare industrieën kan de Food & Flower industrie nog veel leren?

“De Food & Flower industrie kan nog het één en ander opsteken van de detailindustrie. In de detailindustrie lopen ze voor op het gebied van klanttevredenheid. Met een veranderende markt door onder andere demografische ontwikkeling wordt dit topic steeds belangrijker. We moeten blijven luisteren naar de consument zodat we ze kunnen verrassen met de juiste producten. Waarden die hierin centraal staan zijn snelle service, flexibiliteit en transparantie.”

Hoe ziet de NL Food & Flower industrie er idealiter in 2030 uit?

“In 2030 zullen er steeds grootschaligere of juist gespecialiseerde bedrijven zijn. Dat is een trend die je nu al ziet ontstaan. Er komen steeds meer fusies waardoor er minder partijen op de markt komen. De keten zal korter worden met als het gevolg meer directe handel.

‘Local for Local’ is ook een belangrijk topic voor de komende jaren. Enerzijds vanwege het groeiende belang van duurzaamheid bij de productkeuze van consumenten, maar ook omdat kennis steeds makkelijker wordt verspreid over de wereld. Hierdoor wordt het kostentechnisch interessanter om het product in eigen land te telen en minder te exporteren.”

Waar ben je het meest trots op wat jullie (binnen deze industrie) hebben gerealiseerd?

“Florensis is een toonaangevend familiebedrijf in de internationale sierteelt. Onze visie is om de meest betrouwbare, innovatieve en duurzame veredelaar en vermeerderaar te zijn. Ik ben blij dat ik daar met mijn kennis en kunde een bijdrage aan kan leveren. Door deelname aan het HortiHeroes Intrapreneurship Programma hoop ik in de toekomst nog meer bij te kunnen dragen aan het realiseren van onze visie.”

Wat betekent het voor jou dat Florensis zich heeft aangesloten bij HortiHeroes?

Florensis heeft in november getekend voor een HortiHeroes Membership. Als partner wenst Florensis bij te dragen aan het promoten van deze sector richting talent en via de HortiHeroes Academy het “Florensis-talent” verder te ontwikkelen en de netwerken in de Food & Flower industrie verder te verbinden. (bron: Facebook, 4 december 2020 HortiHeroes)

Kaat: “Zelf ben ik het hier volledig mee eens en kijk ik uit naar het ontwikkelen van mezelf op zowel persoonlijk als zakelijk vlak. Het aangaan van dit avontuur met andere young professionals is iets waar ik me erg op verheug!”

More stories