HeroFestival 2022: Een warme dag vol game changers, winnaars en verbinding!

Purmerend – Afgelopen donderdag vond de vijfde editie van het HeroFestival – een co-creatie van HortiHeroes en Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen – plaats. Eindelijk weer een live editie, vanuit H20 Esports Campus in Purmerend. Daar kwamen studenten, ondernemers, intrapreneurs, startups en scale-ups samen om vernieuwing in de Food & Flower industrie aan te jagen. Met sprekers van binnen en buiten de Food & Flower industry stond er een bomvol en inspirerend programma onder het thema WE ARE GAME CHANGERS. Ook werden er diverse prijzen uitgereikt aan grensverleggende startups. Vertigo Technologies won de TopSector Innovation Prize en startup Grow Your Future werd benoemd tot beste startup vanuit het HortiHeroes Intrapreneurship programma voor young professionals. Zij namen € 10.000,- mee naar huis voor de verdere uitwerking van hun idee.

Op deze warme dag genoten ruim 170 deelnemers van een zeer gevarieerd programma in twee verschillende zalen.  Na een warm welkom van host Kartika Sidabutar, startte op de Main Stage de live finale van de TopSector T&U Innovation Prize. Thema van de Innovation Prize dit jaar is Improving the Value Chain.

Hierna volgden de pitches van tien genomineerde startups uit o.a. Nederland, Spanje, China en Kameroen. Stuk voor stuk innovatief én hele diverse oplossingen voor optimalisatie van de waardeketen.

Tijd voor de bekendmaking van de winnaars! De publieksprijs werd gewonnen door Planthunters en de juryprijs werd gewonnen door Vertigo Technologies.

TopSector Innovation Prize
De deelnemers werden eerst geïnspireerd door de winnaars van vorige jaren: Sadiq van Overbeek van PAR+, Javier Lomas van Sigrow en Aria Samimi van InsectSense. Dat de winst van de Innovation Prize én het HeroFestival toegang zijn tot het Food & Flower ecosysteem, schetste Sadiq: “Op het HeroFestival vier jaar geleden kregen kreeg ik met PAR+ ons eerste visitekaartje van Miranda van den Ende van TomatoWorld. Het jaar daarna wonnen we de Innovation Prize! En vanmorgen, op de dag van het 5e HeroFestival hebben we Miranda weer gesproken en gaan we met haar samenwerken.”

Dream, Dare, Do
Desh Ramnath, co-founder van HortiHeroes, ging op de Main Stage in gesprek met zijn oude studiegenoot Tomas Sala, één van de beste game designers van Nederland. Tomas stopte met zijn baan om zijn passie achterna te gaan en games te gaan ontwerpen. En met succes, hij werd genomineerd voor de prestigieuze BAFTA awards. Over ‘changing the game’ gesproken! En daar leerde hij met vallen en opstaan. Tomas: “falen is nooit falen als je ervan leert! Dus probeer uit, test je product bij je doelgroep en vind je focus.”

Talent Cafe en Future of Growing Cafe
Parallel aan de sessies op de Main Stage vonden in het café – omgedoopt tot ‘Talent Cafe’ en ‘Future of Growing Cafe’ – interactieve inspiratiesessies plaats. Want jong talent vraagt om een nieuwe benadering. En een talentmagneet ben én word je niet zomaar! Has van den Kieboom van GoDare, Matteo Manieri van het Nova Racing Team, Wendy Scholtes-Bos van de Food Boost Challenge en Rick Gitzels van TNO deelden hun best practices en uitdagingen.

Daarna ook volle bak bij het Future of Growing Cafe. De toekomst is onvoorspelbaar, maar de twee sprekers van deze sessie deelden een heel duidelijk beeld van hoe de toekomst er volgens hen uit komt te zien. Plantomony by Priva heeft als visie dat de teler echt niet helemaal vervangen wordt door de machine, maar wel ondersteund kan worden voor de optimalisatie van het gewas. Glowfarms deelde hun verhaal én een belangrijke scoop: zij gaan opschalen naar een 27x zo grote farm in Leerdam: straks de meest geavanceerde vertical farm van Europa: “Als we middels vertical farming compact kunnen telen, kunnen we land teruggeven aan de natuur.”

Grow Your Future wint €10.000,- startkapitaal
Elk jaar zijn de helden van het HortiHeroes Intrapreneurship Programma het middelpunt van het HeroFestival. Na 3 maanden van training, ontwikkeling en validatie betraden zij het podium om hun startups te pitchen. De jury, bestaande uit Digna van Zanten, Raymond Meeuwsen, Deepu Singh en Maurice Damen wees Grow Your Future als winnaar van de vier pitches aan. Hun doel? “Talent aantrekken en zorgen dat ze de sector nooit meer willen verlaten”.  Zij willen de innovatiekracht en enorme potentie van de Food & Flower industrie laten zien aan studenten en hen verbinden met de mooie organisaties die zich bij ons aansluiten.

De initiatiefnemers van Grow Your Future, Sanne Vrijland (Lely), Joery van Leest (Royal Flora Holland) & Mike Kuipers (Anexo) gingen naar huis met een cheque van €10.000,- om in hun startup te investeren.

Waarom Game Changing een must is
Tijdens de laatste bomvolle sessie van dit HeroFestival betraden directeur Puck van Holsteijn, founder van H20 Dirk Tuip, Programma Manager HortiHeroes Raffi Balder en co-founder van verpakkingsvrije supermarkt Pieter Pot Jouri Schoemaker het podium. Met het publiek deelden zij waarom game changing in de Food & Flower industry een must is!

Puck: “Als Food & Flower industry mogen we die deuren best wat meer open zetten. Laten we open staan voor creatieve en innovatieve oplossingen. We zijn vijf jaar geleden gestart om innovatie aan te jagen. Om talent aan te trekken, te verbinden en ontwikkelen. We hebben meer dan 100 talenten opgeleid en zijn met meer dan 70 startups uit binnenland en buitenland in contact. Laten we met elkaar die gamechangers zijn!”

Bekijk alle foto’s van het HeroFestival hier!

Foto’s door Rolf van Koppen

Meer nieuws