Heroes aan het woord: Amy

We stelden een aantal vragen aan Amy Christoffels, Process Specialist Digital Transformation bij Rijk Zwaan én deelnemer van het HortiHeroes Intrapreneurship Programma, waarmee ze de skills leert om Rijk Zwaan van binnenuit te innoveren.

"Je kunt nooit genoeg vragen stellen! Met die mindset ontdek je genoeg kansen om innovatie te bevorderen."

Amy christoffels - Rijk Zwaan

Amy: “Binnen Rijk Zwaan is ons doel om iedereen toegang te geven tot aantrekkelijke en gezonde groenten. Met mijn bijdrage aan digitale innovaties en deelname aan het Intrapreneurship Programma wil ik actief en duurzaam bijdragen aan de wereldvoedselvoorziening. Sharing a healthy future!”

Wie of wat inspireert jou in deze missie?

“Ik vind het inspirerend dat we zowel binnen Rijk Zwaan als binnen de sector samen kunnen werken, om krachten te bundelen om zo problemen in onze sector aan te pakken. Samen kun je zoveel meer bereiken dan alleen!

Het HortiHeroes Intrapreneurship Programma is een mooi voorbeeld van het verbinden van verschillende talenten in de sector. Ontzettend belangrijk, want alleen zo maken we impact en komen we écht vooruit.”

En hoe draag JIJ bij aan het 'superchargen' van innovatie?

“Voor mij zit dat ‘m echt in nieuwsgierig en leergierig blijven. Je kunt nooit genoeg vragen stellen! Met die mindset ontdek je genoeg kansen om innovatie te bevorderen.”

Klinkt goed! Er is (helaas of gelukkig) nog genoeg te doen aan innovatie. Waar verbaas je je het meeste over in deze industrie?

“Aan de ene kant zie ik onze sector als super hightech. Maar aan de andere kant zie je nog genoeg processen waar heel veel handarbeid zichtbaar is. Daarnaast blijf ik me positief verbazen over het vermogen om als sector te innoveren en flexibiliteit om aan te passen. Al gebied eerlijkheid te zeggen dat dit vaak door een push door onder andere input van de overheid of bijvoorbeeld een energiecrisis komt. Het is echt een sector van uitersten!”

Hightech, innovatief, flexibel, maar ook nog veel met de hand dus. Hoe denk jij dat de Nederlandse Food & Flower industrie er idealiter in 2030 uit zou moeten zien?

“In Nederland zal er veel ingezet moeten worden op automatisering en robotica. In 2030 zal er ook deels een verschuiving zijn van productiesector naar eveneens een dienstverlenende sector, met bijvoorbeeld diensten om datagedreven en/of autonoom te telen.

Maar, daar hebben we jong technische talent nodig! De telers en kwekers binnen Nederland worden groter, dus om hier op die grote schaal te blijven telen, moeten arbeids- en energieproblemen worden opgelost met duurzame technische innovaties.”

Welke tip zou je dit jonge talent in de Food & Flower industrie willen meegeven?

“Geef niet op bij de reactie: “Dat gaat niet werken, dat hebben we al geprobeerd.” We hebben nog meer de Pippi Langkous mentaliteit nodig: ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik wel kan. Houd daarnaast je blik naar voren, het verleden kun je toch niet meer veranderen. Blijf nieuwsgierig, maak contact met mensen buiten je bedrijf en sector en ga altijd op zoek naar kansen!”

Ook aan de slag bij Rijk Zwaan?

Wil jij net als Amy bijdragen aan de missie van Rijk Zwaan en daarmee aan de uitdagingen binnen de Food & Flower industrie? Check dan de toffe vacatures op ons Job Board!

Meer verhalen