In gesprek met de toekomstmakers van de tuinbouwsector

Puck van Holsteijn, directrice World Horti Center en HortiHeroes in gesprek met Rhode en Dave, beiden tweedejaars student Horti Technics & Management aan MBO Westland in World Horti Center.

Rhode en Dave, onwijs leuk om meer te horen over jullie ervaringen als student in World Horti Center. Zoals jullie misschien weten, is er in de Food & Flower industrie grote behoefte aan jong talent. Ik ben dus benieuwd waarom jullie voor deze opleiding gekozen hebben? En hebben jullie zelf toevallig een achtergrond in de sector?
D: “Ik kom niet uit een kwekersgezin, maar ik werk deze zomer wel al vier jaar bij een potplantenkwekerij. Toen ik hier zo’n twee jaar werkzaam was moest ik mijn opleiding gaan kiezen. Mijn werk vond ik zo leuk, dat ik hier graag meer over wilde leren!”
R: “Zelf kom ik niet uit het Westland, maar woon in Delft, ik ben dus ook niet opgegroeid in de sector. Wel werk ik al zo’n zeven jaar bij een kwekerij. Vroeger dacht ik er eigenlijk niet aan om dit uiteindelijk als beroep te kiezen. Mijn vader is veilingmeester geweest en heeft nu een bedrijf in verkoop van bloemen en planten, hierdoor heb ik er wel wat van de sector mee gekregen. Ook heb ik gehoord dat mijn overgrootopa een fresiakwekerij had, het zit dus ergens in mijn bloed. Ik heb eerst de bloemistenopleiding gedaan en afgerond, maar ik zag mezelf nog niet helemaal in een bloemenwinkel staan. Toen zei mijn vader, maar je krijgt wel veel energie van werken in de kas en zodoende ben ik bij deze opleiding terechtgekomen.”

Eigenlijk komen jullie allebei dus niet uit een kwekersgezin, wat leuk om te horen dat jullie dan toch voor deze opleiding hebben gekozen! En heeft de locatie van World Horti Center ook meegespeeld in jullie keuze? Vinden jullie de onderzoeksfaciliteiten of de internationale delegaties die hier langskomen een toevoeging?
D: “Het is fijn dat je veel in de praktijk leert, je gaat direct de kassen in. Van de delegaties krijg ik niet zoveel mee. En eerlijk gezegd ken ik ook weinig ministers, haha.”
R: “Ik vind het wel vet! Je kunt toch zeggen dat hier allerlei ministers en andere belangrijke mensen komen.”

Over 2 jaar zijn jullie klaar met je studie. Wat zouden jullie hierna willen gaan doen?
R: “Ik zou deze studie misschien willen combineren met het bloemisten vak. Dat mis ik toch wel. Misschien een kwekerij in snijbloemen met een pluktuin? In ieder geval iets met bloemen, dat trekt me heel erg. Bloemen geven een gevoel en kunnen een boos of verdrietig persoon een blij gevoel geven.
D: “Het liefst zou ik aan het werk gaan bij de kweker waar ik nu werk, in een leidinggevende positie. Ik werk graag met mensen en ben sociaal, dus die kwaliteiten zet ik graag in de toekomst in.”

Echte ondernemende types zijn jullie, goed zeg! Dan zien en horen jullie vast ook dat er veel gebeurt in de Food & Flower industrie momenteel. Wat verbaast jullie het meest over de sector?
R: “Ik vind het verbazingwekkend hoe innovatief wij zijn als klein landje. We zijn als Nederland echt al ver. En tegelijkertijd kennen zoveel Nederlanders de sector slecht of helemaal niet. Bijvoorbeeld mijn vrienden, die snappen het vaak niet als ik vertel dat ik in ‘de tuin’ werk. Maar als ik ze dan vertel over mijn werk en opleiding vinden ze dat heel uniek en leuk!
D: “Het verbaast mij vooral dat zoveel mensen geen idee hebben waar producten in de supermarkt vandaan komen. En wat daaraan vooraf gaat. Daarom is bijvoorbeeld Kom in de Kas zo’n goed initiatief, dan leer je echt over hoe de sector eigenlijk werkt.”

V.l.n.r. Puck, Dave en Rhode.

Daar verbaas ik me inderdaad ook over. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan allerlei campagnes en evenementen om het verhaal van de sector nog beter over te brengen! Wat zouden jullie zelf noemen als grootst inspiratie of uitdaging in je studie tot nu toe?
D: “We zijn met de opleiding al twee keer naar Japan geweest. Het is gaaf en belangrijk om te zien hoe ze daar te werk gaan, ze doen bepaalde dingen daar zo anders. Die reizen waren echt een hele ervaring.”
R: “Het vak Onderzoekend Leren bij Vertify in de kassen in World Horti Center vond ik de grootste inspiratie. Je krijgt een eigen kasje tot je beschikking met klasgenoten en daarin moet je de teelt helemaal zelf gaan regelen. Dat was een flinke uitdaging, maar hier leer je wel heel veel van.”

Hoe zien jullie de toekomst voor je? Waar staat de sector over 15 of 20 jaar?
R: “Dan zal de industrie nog meer geautomatiseerd zijn, denk ik. Dat is aan de ene kant goed, maar kan ook averechts werken voor jong talent, omdat het beeld bestaat dat er geen mensen meer nodig zijn. En daarnaast denk ik dat we meer terug gaan naar lokale productie.”
D: “Daar sluit ik me bij aan. En ik denk dat er steeds minder kleine kwekers in Nederland zijn, er zullen vooral grote kwekers zijn.”

Tot slot, wat is jullie tip voor de Food & Flower industrie?
R: “Jonge mensen zijn harde werkers, maar ze kennen de sector niet goed. Mijn tip zou zijn om de sector aantrekkelijker te maken voor jonge mensen. Bijvoorbeeld door hen een dag mee te laten lopen.
D: “Ze moeten het echt ervaren. Dus bijvoorbeeld meeloopdagen organiseren voor jongeren die aan het (af)studeren zijn.”
R: “En daarnaast houden jonge mensen van reizen, dus als je laat zien dat het een hele internationale sector is, kan dat ook weer talent aantrekken. Er zijn zoveel meer leuke functies dan mensen denken.”

Dank voor jullie tijd Dave en Rhode, onwijs leuk om jullie verhalen te horen en we gaan elkaar zien in World Horti Center!

Meer verhalen