Meet the talent | Benjamin Guichelaar

Een intrapreneur? Dat is volgens Benjamin Guichelaar, Business Consultant Innovatie bij Royal FloraHolland, iemand die zorgt dat het bedrijf waar hij/zij werkt blijft innoveren, die kansen ziet waar een ander die niet of nauwelijks ziet. Een intrapreneur kan complexe dingen klein maken en weet daardoor een nieuw idee snel naar de markt te brengen en daarmee het bedrijf te laten groeien. Benjamin wilde graag die tools van een intrapreneur leren om hiermee meer impact te maken binnen Royal FloraHolland. Daarom nam hij deel aan het HortiHeroes Intrapreneurship Programma in 2023.

Benjamin: “En ik wilde graag zowel persoonlijk als professioneel stappen maken. Het Intrapreneurship Programma leek mij daarom de juiste volgende stap.”

"Ik heb ervaren dat het dus mogelijk is om complexe problemen klein te maken en door middel van kleine stapjes steeds weer impact te kunnen maken."

Benjamin Guichelaar - Royal FloraHolland

De kunst van het klein maken

“Bij ons in de organisatie worden projecten al snel erg groot gemaakt, doordat er vaak veel afhankelijkheden zijn. Terwijl ‘de kunst van het klein maken’ en direct testen er juist voor zorgt dat je snel ziet of het idee voor een nieuw product of dienst gaat landen bij de beoogde doelgroep en je daar waarde mee kunt creëren. Dit heb ik geleerd in de trainingen van het programma en passen we nu ook toe bij Royal FloraHolland. 

Ik heb ervaren dat het dus mogelijk is om complexe problemen klein te maken en door middel van kleine stapjes steeds weer impact te kunnen maken. Zo zijn we binnen de organisatie bijvoorbeeld begonnen met het gebruiken van zogenaamde $1-experiments, waarmee je met minimale middelen proefballonnetjes test bij de beoogde klantgroepen/doelgroepen.”

Theorie toegepast in startup

“De opbouw is wat het Intrapreneurship Programma naar mijn mening uniek maakt. Je leert meteen de techniek goed in praktijk te brengen. De eerste fase, waarin je een startup opstart met teamleden die je vooraf nog niet kent, is heel waardevol. Je past direct de geleerde theorie toe in die startup, waardoor alle tools echt blijven hangen! Deze kennis uit fase één helpt je daarna weer om je interne verbeterproject binnen het bedrijf waar je werkt (fase twee) met een vliegende start op te pakken.”

Kennis en nieuw netwerk

“De interactie met mijn mededeelnemers en trainers gedurende het programma vond ik heel fijn. Je krijgt in de trainingen de mogelijkheid om je ideeën te spiegelen aan de andere deelnemers en trainers, waardoor je steeds nieuwe inzichten krijgt, je eigen project verbetert en zo jouw groeitraject versnelt. Daarom zou ik het Intrapreneurship Programma ook aanraden, heeft geeft je namelijk de kans om kennis op te doen en tegelijk een nieuw netwerk op te bouwen in een sector die continu in beweging is. En ik kan echt zeggen dat ik door het programma zowel op persoonlijk als op professioneel vlak een prachtige groei heb doorgemaakt.” 

In september 2024 start een nieuwe editie van het HortiHeroes Intrapreneurship Programma. Lees hier meer over het programma.

Meer verhalen