Heroes aan het woord: Roland

4 Vragen aan Roland Breedveld die als Talent Developer de deelnemers van het HortiHeroes Intrapreneurship Programma talenten klaarstoomt voor groei en vernieuwing in de Food & Flower industry.

“Het verbaast me dat de internationale trots voor deze sector niet wat meer in Nederland zelf gevoeld en ervaren wordt. Een mooi streven om met elkaar aan te werken!”

Roland Breedveld

Vier jaar geleden ontwikkelde en startte Roland Breedveld samen met Raffi Balder en kwartiermakers het HortiHeroes Intrapreneurship Programma. Als trainer en mentor ziet hij de talenten professioneel en persoonlijk groeien. Roland: “Dat we inmiddels het vierde jaar in gaan met dit unieke trainingsprogramma en we daarmee bijdragen aan het versterken van het innovatie ecosyteem van young professionals, startups, gevestigde bedrijven en overheidsinstellingen in deze sector, daar ben ik best een beetje trots op!”

Waar komt je passie voor vernieuwen en ontwikkelen in de Food & Flower industry vandaan?

“Ik heb eigenlijk mijn hele werkende leven in de voedselindustrie gewerkt en later ook in de bloemen. Het is zo’n heerlijk tastbaar en zuiver product, je maakt er mensen blij mee. Innovatie is het mooiste wat er is, ik kan er zo veel creativiteit in kwijt! Alles is nieuw, ga maar lekker doen en leren. Tevens zie ik het als de ultieme vorm van manifestatie; eerst was er niets en met creativiteit, de juiste strategie, een beetje geluk en doorzettingsvermogen staat er opeens iets. Iets uit niets maken, mooier wordt het niet toch?”

Welke skills zijn de komende 5 jaar belangrijk om aan te trekken en ontwikkelen voor de sector?

“De sector is duidelijk in een nieuwe golf van automatisering beland. Over de hele wereld zijn er initiatieven om nog beter, nog efficiënter te produceren. Hiervoor is naast kennis van producten ook kennis van automatisering en data nodig. Het is belangrijk om meer talent op dit gebied naar de sector te trekken. Tevens denk ik dat een nog betere en intensievere samenwerking nodig is om de Nederlandse Food & Flower industry aan de wereldwijde top te behouden. Eén van de partners van HortiHeroes kon het niet treffender verwoorden: ‘Als je vroeger in het vliegtuig zat voor een beurs of zaken en je concullega “Piet” zat ook het vliegtuig, dan stapte je op hem af, vroeg je wat hij ging doen en hoe jullie elkaar konden versterken. Tegenwoordig kijk je schuchter over je stoel en als “Piet” er ook is, baal je en duik je terug.’ Het bravoure van vroeger mag wel weer terug, die overtuiging dat je samen altijd sterker staat.

Waar verbaas je je het meest over in deze industrie?

“De nuchterheid en bescheidenheid. We zijn als Nederlanders al zo nuchter en deze sector lijkt daar nog een schepje bovenop te doen. Een mooie anekdote is er één over een oud deelnemer van het HortiHeroes Intrapreneurship Programma. Zij is opgegroeid in Westland en wilde tijdens haar studie zo ver mogelijk van deze sector vandaan blijven. Uiteindelijk belandde ze helemaal in Japan, op de Nederlandse ambassade. Om er daar vervolgens achter te komen dat de Food & Flower industry van Nederland wereldwijd geroemd wordt en beroemd is. Het verbaast me dat deze internationale trots niet wat meer in Nederland zelf gevoeld en ervaren wordt. Een mooi streven om met elkaar aan te werken!”

Tot slot, welke tip wil je kersverse ondernemers of ‘future leaders’ in de Food & Flower industry meegeven?

“Als je als bedrijf in deze sector nog geen deelnemers hebt afgevaardigd aan het HortiHeroes Inrapreneurship Programma, zou ik zeggen: doen! Het is echt waanzinnig om te zien hoe de jonge talenten uit de sector de principes van ‘Lean Startup’ omarmen en wat ze daarmee voor de bedrijven waar zij werken kunnen betekenen. Ook is het mooi dat alle deelnemers de kracht ervaren van het onderdeel zijn van een groter geheel. Een netwerk van professionals, bedrijven en instituten dat maakt dat deze sector al decennia het wereldpodium domineert. Wij maken ook de volgende generatie in staat het verschil te blijven maken.”

Meer verhalen