BLOG | De 3… succesfactoren voor interne vernieuwing

Door: Raffi Balder

Innovatie; een noodzaak voor bedrijven om relevant te blijven, maar tegelijkertijd ook vaak een hoofdpijndossier voor menig directeur of manager. Want hoe zorg je ervoor dat er naast de dagelijkse drukke business ruimte en tijd is voor nieuwe ideeën bedenken en uitproberen?

Er is een aantal succesfactoren voor interne vernieuwing. En dan niet het soort innovatie dat start in de boardroom en met behulp van overbetaalde consultants eindigt in strategische plannen die nooit de weg naar de werkvloer vinden. 

Wat wel? Tastbare vernieuwing, bijvoorbeeld in een bedrijfsproces of met een nieuw product of dienst, met concrete resultaten, zoals het aanboren van een nieuwe markt, of kostenbesparingen. 

Er zijn 3 succesfactoren voor concrete vernieuwingen die we graag met je delen:

1.Draagvlak

Ook al zijn wij geen voorstander van ellenlange plannen over de innovatiestrategie, het is wel handig om op de juiste plekken binnen de organisatie mensen te hebben die fan zijn van jouw idee. Deze mensen zijn jouw sponsors of ambassadeurs en kunnen anderen overtuigen mee te gaan doen.

Heb je dus een bepaald idee, zoek dan vooral uit of jouw idee in lijn is met de innovatiestrategie van het bedrijf. Plan een meeting met de directeur (of andere stakeholder) en vraag hem/haar uit over de innovatiestrategie. Vaak blijkt dat ‘innovatie’ wel belangrijk wordt gevonden bij de directie, maar dat een duidelijk beeld wat dat dat betekent voor het bedrijf ontbreekt. En is de directeur maar wat blij dat jij er mee aan de slag wilt. Vergeet ook vooral niet te vragen wat voor resultaat de directeur verwacht van jouw project en met wie je nog meer binnen het bedrijf moet praten om verder te komen. Met een beetje geluk regelt hij de ingang richting de mensen met de juiste kennis en netwerk én nog een ander belangrijk middel: budget. Ook niet geheel onbelangrijk.

2. Denk groot, maar start klein

Doe zoals start-up founders doen; ze hebben vaak hele ambitieuze plannen, een zogenaamde BHAG (Big Hairy Audacious Goal*) maar weten hoe ze dat enorme doel kunnen bereiken met kleine stapjes en bijbehorende stukjes financiering. Denk bijvoorbeeld aan de Vegetarische Slager: Jaap Korteweg bedacht 15 jaar geleden dat hij de grootste slager ter wereld wilde worden, zonder dieren te doden. In eerste instantie begon hij een slagerswinkel in Den Haag met alleen maar vegetarisch vlees. Ondertussen ontwikkelde hij nieuwe producten en zorgde hij dat zijn producten werden verkocht in de supermarkten. En inmiddels is zijn bedrijf overgenomen door Unilever en kan je zijn hamburgers ook bij Burger King eten. 

Denk dus ook in kleine stapjes bij je eigen innovatieproject: in plaats van een heel plan van A tot Z uitwerken en meteen om een budget van een paar ton vragen, knip je het project op in stukjes. Onderzoek eerst eens of mensen überhaupt zitten te wachten op jouw idee of de oplossing die je hebt voor een bepaald probleem. En praat met de directeur of jouw idee in lijn ligt met de strategie van het bedrijf. Staan deze lichten op groen, ga dan om wat tijd en wat teamleden vragen die met je mee kunnen doen om het probleem dat je wilt oplossen in te duiken. En wees erop voorbereid dat het project in elke fase kan stoppen als blijkt dat er het probleem niet groot genoeg is om op te lossen, of het project niet (meer) past bij het bedrijfsbelang.  

Het voordeel van kleine stapjes is naast dat het behapbaar voor jezelf blijft, je het risico voor de organisatie verkleint. Door telkens zo min mogelijk resources in te zetten en toe te werken naar tussentijdse successen denkt een manager al gauw: “het kost niet zoveel tijd en/of geld, doe maar en dan zien we wel waar je mee terugkomt”. En voor je het weet heb jij uiteindelijk toch al die stappen doorlopen voor een succesvolle vernieuwing.

3. Passie

En als laatste: ga vooral met iets aan de slag waar je hart ligt! Dit soort projecten zijn altijd een grote uitdaging, hoeveel draagvlak, teamleden en budget je ook hebt. Altijd kom je onverwachte obstakels tegen, duurt het langer dan je hoopt en zijn er mensen die geen zin hebben in verandering. Je moet kortom echt geloven in waar je mee bezig bent, en de drijvende kracht zijn en blijven. En hoewel je er wat tijd in mag stoppen doe je dit waarschijnlijk naast je gewone werkzaamheden en wil je voorkomen dat dit het project is waar aan het einde van de week wéér niet aan toe bent gekomen. Hoe leuker je het vindt, hoe kleiner de kans dat dit gaat gebeuren. Nog beter: als het een project is dat jou naar de door jou gewenste volgende rol binnen het bedrijf gaat brengen.  

Meer weten over dit onderwerp?
In ons Intrapreneurship Program leren professionals uit de Food & Flower Industry hoe zij het bedrijf waar ze werken van binnenuit kunnen vernieuwen aan de hand van start-up tools, skills en mindset en het door HortiHeroes ontwikkelde proces voor interne innovatie. 

Op 11 oktober vindt de Discovery Day plaats: een middag waarin je kennis kunt maken met HortiHeroes en onze programma’s. Nieuwsgierig geworden? Meld je dan aan!

Meer nieuws