Het succes ingrediënt voor online ondernemen? Dat ben jij!

Begin oktober maakten 25 ambitieuze partners, young professionals en studenten kennis met de programma’s van HortiHeroes: het Intrapreneurship programma, Future Leadership Programma en het knetternieuwe HortiTech Innovatie Traineeship. Het bleef niet bij luisteren, de deelnemers stapten direct samen met elkaar ‘voor’ en ‘achter’ in de ‘bus’; de metafoor om vanuit een ander perspectief te denken. Door vanuit de ‘oorzaak’ te denken, sta je veel meer zelf aan het roer van je eigen carrière en van jouw organisatie.

Online ondernemers in vers, Axel Persoon (founder Plantsome) en Ewoud Goorts (founder FlorAccess) deelden hun belangrijkste lessen met de ambitieuze HortiHeroes deelnemers, partners en challengers.

Plantsome wordt ook wel de CoolBlue van de kamerplanten genoemd, met Axel Persoon als ‘hoofdwortel’ oftewel founder achter de online shop die hard op weg is om de grootste online retailer te worden op het gebied van planten in Europa en Noord-Amerika.

Zoals Axel aangeeft onderscheidt Plantsome zich in de combinatie van gemak, expertise en humor. Met die gouden combinatie bedienen ze inmiddels ruim 175.000 klanten en gebruiken nog eens 400.000 mensen de app.

FlorAccess is opgericht in 2012 en inmiddels is de Europese B2B marktplaats voor planten actief in meer dan 25 landen waarmee ze ruim 1000 klanten bedienen.

We stelden beide HortiHeroes 3 vragen, de conclusie?

Stel jouw klant centraal, luister en maak keuzes om jouw doelgroep optimaal te kunnen bedienen

Wat is de sleutel tot online succes?
“Stel de klant centraal en luister naar wat ze echt belangrijk vinden. Zeker in het begin kun je op basis daarvan een ideaal klantprofiel samenstellen. Op het moment dat je zijn/haar probleem kan omarmen en van daaruit je product en platform continue optimaliseert, oftewel beter en makkelijk kan oplossen dan de concurrent, zorg je voor de ideale klantreis.” aldus Axel Persoon. “Wij zijn trots op de 9.3 die we als gemiddelde beoordeling van klanten ontvangen, maar geloven tegelijk in het continue meten en optimaliseren. Zo zijn we nu druk bezig met nieuwe duurzamere verpakkingen.”

Ewoud Goorts: “Eens, daarbij is het belangrijk om je klant niet alleen als inkomstenbron te zien, maar vooral als mens. Je moet dus echt goed luisteren naar belangrijke waardes en je hele organisatie daarop inrichten om zelf die waardes na te leven. Kiezen voor een klantprofiel is hierbij ‘key’. Vaak is je eerste klant niet de eindklant en zul je afscheid moeten nemen van bepaalde klanten, om ervoor te zorgen dat je kan focussen op de groep die je optimaal kan bedienen omdat je daar echt goed in bent!”

Ewoud vervolgt: “In ons geval betekent dit dat we altijd bereikbaar zijn, juist ook in de avonden en weekenden, want ook dan moet je de klantreis zo optimaal bedienen.”

Welke fuck-ups zorgden voor groei?
Axel Persoon: “Wees niet bang om je eerste werknemer aan te nemen. Als je alles zelf wil blijven doen, blijf je in bedrijf in plaats van aan je bedrijf werken. Met de goede mensen om je heen kan je bedrijf groeien. Controle loslaten is daarbij heel belangrijk. Een goed team is de motor voor succes, want ondernemen en zeker online ondernemen is geen 9-17 uur baan. Zelf heb ik te lang gewacht en veel in eigen handen willen houden. Uiteindelijk heeft die stap naar groei van het team echt een grote rol gespeeld in waar we nu staan.”

Hoe zorg je voor tractie en groei van 1 naar 10 en van 10 naar 100+ klanten?
Ewoud: “Kijk goed naar de homogene deler van de groep die je nu bedient, combineer dit met de oplossing die je biedt – waar ben je goed in, wat past bij het DNA van het bedrijf – en maak op basis daarvan keuzes. Natuurlijk kun je investeren in advertenties en beurzen, maar het succes zit hem in een tevreden klant. Die zorgt voor opschaling en terugkomende klanten.

Bij groei hoort ook afscheid nemen van klanten die niet bij de schaal fase horen. Je zet je propositie in op de klantgroep, maar je komt continue bij een plafond terecht waarbij je je marketing of propositie zal moeten aanpassen. In ons geval is ‘word of mouth’ nog steeds het belangrijkste.

Waar wij heel veel winst uit halen zijn de bedrijven die zich met het assortiment willen onderscheiden. Innoveren hoeft niet met een volledig nieuw idee, maar wel door de juiste product-markt fit te vinden en daarop te focussen.”

Meer leren over innoveren in de Food & Flower industrie samen met andere vernieuwers?
Wil jij deelnemen aan een volgende HortiHeroes Community Café, Fieldtrip of Discovery Day? Volg ons via Linkedin of Instagram of meld je aan voor de nieuwsbrief (onderaan de website) om op de hoogte te blijven.

Ben jij toe aan de volgende stap om zelf actief voor interne vernieuwing binnen jouw organisatie te zorgen? Meld je aan voor het Future Leadership of Intrapreneurship Programma in 2022!

Meer nieuws