4 vragen aan Nienke Veenendaal, die als product manager de ontwikkeling van de innovatie rondom voorspelbaar telen op basis van een bioritme leidt, middels Priva Plantonomy.
“Voedsel doet ertoe! Het is heel relevant om hieraan te blijven werken.”
Nienke Veenendaal - Priva
“Innovatie gebeurt op allerlei vlakken, niet alleen aan de strategische tekentafel of door onderzoekers, maar net zo goed door software ontwikkelaars die slimme dingen verzinnen en consultants die de klant meenemen op onze ontdekkingsreis naar een andere manier van telen. Ik zie mezelf hierin als facilitator voor innovatie van het hele team.
Naast het delen van een uitdagende maar realistische visie creëer ik vooral een open cultuur met ruimte voor creativiteit, kennisdeling en samenwerken in een heel divers team. Hiervoor schep ik duidelijkheid in de grootste uitdagingen bij een klant en maak ik de onderliggende biologie en techniek begrijpelijk, zodat we als team hetzelfde beeld hebben bij nieuwe concepten.”
Wie of wat inspireert jou in deze missie?
“Voedsel doet ertoe! Ik zie telen in een kas als een duurzame manier om met minder water- en energieverbruik, minder bestrijdingsmiddelen en hogere opbrengsten voedsel te produceren. Met grote veranderingen in het klimaat kan dit ook nog een stuk betrouwbaarder een lokale oplossing zijn. Het is heel relevant om hieraan te kunnen werken.
Of dit te mooi is om waar te zijn? De huidige staat van de techniek vereist bediening door heel ervaren telers en die zijn er niet genoeg. Opleiden duurt te lang en de jongere generatie wil ook eigenlijk niet 24/7 met de teelt bezig zijn. Het moet daarom simpeler, zodat een grotere groep telers ingezet kan worden. Wat mij betreft een geweldige uitdaging, waarbij complexe techniek gebruiksvriendelijk moet worden. Met mijn achtergrond als Industrial Design Engineer komen hier techniek, gebruikers en commerciële productontwikkeling samen, heerlijk!”
Waar ben je het meest trots op wat Priva heeft gerealiseerd binnen deze sector?
“Goede resultaten bij de klant maken mij het meest blij! Ons doel met Plantonomy is om een manier van telen te introduceren die het proces op grote schaal makkelijker en voorspelbaarder maakt. Dit vraagt om best wat aanpassing in de huidige manier van telen en elke verandering kent zijn weerstand. Wanneer we dan zien dat een klant vertrouwen in het systeem krijgt en de resultaten goed zijn, geeft dit een enorme kick!”
Waar verbaas je je het meeste over in deze industrie?
“Het blijft gek om te zien dat in een tijd waarin je niet meer opkijkt van een zelfrijdende auto of slimme koelkast, het teeltproces nog afhankelijk is van veel menselijke afwegingen, beslissingen en instellingen. Zéker als je weet hoe complex de technische installatie, kwaliteitseisen aan de productie en het water- en energiebeheer inmiddels zijn. Wanneer een teler zijn papieren agenda van vorig jaar erbij pakt om te bepalen in welke week ze komend seizoen gaan starten met de teelt of het maken van een productieprognose, moet ik soms even slikken. De techniek is zoveel verder, en kan zo goed van dienst zijn…
De tuinbouwsector is grotendeels zelfstandig innovatief geweest, best knap voor een relatief kleine markt! Of dit houdbaar is? Dat denk ik niet.”
Tot slot, welke tip/les wil je kersverse ondernemers in de Food & Flower industrie meegeven?
“Begin altijd bij het probleem dat het hardst een oplossing nodig heeft, want daarvoor is de investeringsbereidheid het hoogst. Niet alles wat je kúnt automatiseren is dat ook waard, want elk stukje techniek heeft onderhoud nodig en investeringen vinden vaak alleen plaats wanneer iets echt impact maakt.”